torstai 31. joulukuuta 2015

Tintit



Kuvasin nämä tintit jouluaattona tätini luona, ja näihin tulikin aika hienot värit. Normaalisti yritän saada eläimet näkymään kuvassa mahdollisimman isoina ja yksityiskohtaisina, mutta sillä kertaa oli niin hieno keltainen valo, että oli aivan pakko kokeilla tämmöistäkin lintukuvausta. Tätini talo on pienen mäen päällä ja lintujen ruokintapaikka on luonnollisesti sijoitettu niin, että se saa mahdollisimman paljon valoa, eikä tontin ympärillä ole korkeaa kasvillisuutta varjostamassa. Täydelliset olosuhteet tämmöisten siluettikuvien ottamiseen! Ja linnut (ja orava) ovat melko kesyjä, niin pääsin hiippailemaan tarpeeksi lähelle. Tarkentaminen oli kyllä aika haasteellista, kun oksia olin niin paljon, että kamera tahtoi aina tarkentaa aivan väärään paikkaan. Päätin sitten käyttää manuaalitarkennusta ja tarkentaa yhteen tiettyyn oksaan, ja sitten vain odotin, että joku lintu laskeutuisi oikeaan paikkaan. Jos vaikka ensi vuoden puolella saisi vähän lunta, niin aion kysyä tädiltäni, että voisinko tulla joksikin viikonlopuksi kylään, niin voisin yrittää ottaa lisää tämmöisiä kuvia.

tiistai 29. joulukuuta 2015

Orava


Orava kävi jouluaattona tätini lintulaudalla. Sillä on kuulemma tapana ruokailla niin, että sen toinen jalka on lintulaudan reunalla (kuten sillä on tuossa ylemmässä kuvassa) ja toinen jalka on oksalla.

torstai 24. joulukuuta 2015

Tiaisia & käpytikka

Olen julkaissut nämä kuvat täällä ennenkin, mutta ketään tuskiin haittaa tämä uusinta (talipalloista ja -pötkylöistä muuten pitäisi aina ottaa verkko pois).











tiistai 22. joulukuuta 2015

Uusi objektiivi...

Kuvan puut eivät liity juttuun. Tarvitsin vain jonkun kuvan tämän tekstin seuraksi ja tämä vuosi sitten ikkunan läpi puhelimella otettu kuva tuntui sopivan parhaiten tähän vuodenaikaan. Olkoon se nyt vaikka esimerkkinä siitä, että puhelimellakin voi saada hyviä maisemakuvia.
...on nyt tilattu! Joululomani alkoi viime torstaina (siis torstai oli vielä työpäivä, tosi töitä oli vain aamulla ja sen jälkeen meillä oli pikkujoulut ja pääsimme kotiin 2 tuntia normaalia aikaisemmin) ja kun kerrankin pääsin valoisaan aikaan lähtemään kotiin, niin otin tietysti kamerani mukaan. Kotimatkalla oli tarkoitus käydä kuvaamassa sorsia ja ajattelin, että voisin jopa saada pari hyvää kuvaa, kun päivän aikana oli satanut lunta ja maa oli valkoinen. No, muuten hyvä suunnitelma, mutta en ottanut huomioon sitä pikku juttua, että objektiivini ei ole siitä valovoimaisimmasta päästä. Aurinkoisella säällä sillä saa hyviä kuvia, mutta sinä torstaina taivas oli aivan harmaa. Ulkona kuitenkin näki ihan hyvin, eikä ollut mitenkään hämärää, mutta zoomatessa kuvista tuli erittäin tummia. Pitää katsoa, saisiko niistä vähän kirkkaampia photoshopilla, kunhan vain saan siirrettyä kuvat koneelle. Kuvatessa en aina edes tiennyt, että mitä kuvaan, mutta otin kuvan aina, kun kamera tarkentui johonkin.
Suljinajan pidentäminen olisi tietysti auttanut, mutta lintuja kuvatessa se ei ole hyvä ratkaisu. Tai riippuu vähän siitä, millaisia kuvia haluaa ottaa, kyllähän pitkällä suljinajalla saa otettua kauniita, taiteellisia kuvia, kuten esimerkiksi nämä kuvat. Itse tykkään kuitenkin ottaa sellaisia kuvia, joissa liike on pysähtynyt. Jalustan kanssa olisin kyllä voinut kokeilla ottaa pikällä suljinajalla sellaisia kuvia, joissa on useampi uiskenteleva sorsa, mutta olen onnistunut hukkaamaan koko jalustan.
Toinen vaihtoehto olisi ollut isomman ISOn käyttäminen, mutta se olisi tehnyt kuvista tosi rakeisia. Ja kolmantena vaihtoehtona olisi ollut isomman aukon käyttäminen, mutta isoin aukonkoko oli jo käytössä. Ja sitten minä päätin, että nyt kyllä hankin valovoimaisemman objektiivin, kun eihän tästä tule yhtään mitään. Nyt olisi rahaakin käytössä, toisin kuin silloin, kun lukion jälkeen hankin tuon nykyisen Tamron AF Di 70-300/4-5,6 LD Macro 1:2:n, joka oli halvin 300mm objektiivi, jonka kaupoista löytyi. Ajattelin, että uudessa objektiivissa voisi olla zoomiakin vähän lisää. En kuitenkaan löytänyt yhdestäkään nettikaupasta sellaista objektiivia, jonka polttoväli, aukko ja hinta olisivat sopivat. Sitten muistin telejatkeet! Nehän tulevat halvemmiksi, kuin esim. 500mm:n objektiivit! Telejatke vain vähentää objektiivin valovoimaa, joten uusi objektiivi oli kuitenkin pakko hankkia. Lueskelin vähän tietoa tältä sivulta ja päätin hankkia f2.8/70-200 mm:n objektiivin. Zoomiahan siinä on vähemmän, kuin tuossa nykyisessä putkessa, mutta 2x telejatkeen kanssa siitä pitäisi tulla f5.6/140-400mm zoomi. Telejatketta en vielä hankkinut, kun objektiivi oli kuitenkin sen verran hintava, että odotan ainakin seuraavaan palkkapäivään asti (jos se objektivi nyt edes tulee perille ennen sitä, kun se oli loppunut varastosta). Ja kuvaaminen varmasti onnistuu hyvin ilman telejatkettakin, kun tuon tilaamani objektiivin pitäisi kuitenkin olla  tosi hyvä ja ammattilaisillekin sopiva (ja se oli voittanut jonkun palkinnonkin).
Toivottavasti saisin sen objektiivin helmikuun alkuun mennessä ja toivottavasti tässä joulun aikana saataisiin vähän lunta, olisi kiva kokeilla otta kuvia hämäristä talvimaisemista.

perjantai 18. joulukuuta 2015

Talvikuvia

Edellisestä päivityksestä on taas kulunut aika pitkä aika... meinasin laittaa tänne kuvia viime kesältä ja syksyltä, mutta enhän minä ole edes laittanut viime kevään jälkeen olenkaan kuvia tälle läppärille, vaan kaikki uudet kuvat on vanhempieni pöytäkoneella (omasta läppärinimuisti on aika täynnä, kun en ole vieläkään saanut hankittua ulkoista kovalevyä, lisäksi pöytäkone soveltuu paremmin kuvien muokkaamiseen, kun siinä on isompi näyttö)!
No, laitetaan sitten vuoden 2014 talvikuvia, kun ei nyt muutakaan ole. Ja sopiihan nämä paremmin tähän vuodenaikaan, kuin kesäiset joutsenet.





Otin nämä kuvat silloin, kun olin vielä amiksessa. Olimme lähdössä Helsinkiin junalla ja otin onneksi pokkarikamerani mukaan, niin sain otettua nämä kuvat kun kävelin rautatieasemalle. Sinä aamuna oli vielä sopivasti aurinkoinen ja kirkas sää. Osa näistä kuvista on sellaisia, että voisin vaikka teettää niistä postikortteja.